Rozhovory s osobnostmi

Další články v této sekci --

Dianka: budoucí paní vychovatelka
Příběh pomoci: DOMINO cz. Když mluvíme o Mraveništi, myslíme tím pracovní rehabilitaci, která je určena dětem a mladým lidem z dětských domovů a z pěstounských rodin. Mraveniště je velkým projektem organizace DOMINO ze Zlína, který je velmi inovativním a ojedinělým v celé své šíři. Inovativnost celého projektu spatřují realizátoři v možnostech použití speciálních metod sociální práce, jako je např. pracovní rehabilitace, ergoterapie, poradenství, supervize, zážitkové aktivity a další techniky individuální a skupinové práce.

O složitém dětství a úspěšné cestě za snem
Sportovec Tomáš Slavata je profesionálním triatlonistou. V 31 letech je už zdatným otcem dvou dospělých mladých mužů a veškerý volný čas i peníze obětuje dětem, které jsou z dětských domovů a sociálně slabších rodin. Jeho největším projektem je zatím Albert Triatlon Tour, jehož generálním partnerem je Nadační fond Albert. Původně jsem si myslela, že rozhovor bude z těch, které se píšou lehce. Jenže když slyšíte Tomášův životní příběh, donutí vás to přemýšlet. O tom, jak se v životě dospělého muže, který ostatním dává naději, odrazí dětství, které „bolelo“, nebo spíš vůbec neexistovalo.

„Je dobré nepřehlédnout příležitosti, které život nabízí“
Zakladatel občanského sdružení Múzy dětem a jeho principál Karel Navrátil je „srdcař“ a za dětmi do dětských domovů s ním jezdí na hravé dílny také samí umělci – sympaťáci. Ljuba Krbová, Míša Maurerová, Ivan Trojan a mnoho dalších. Jeho projekt Život nanečisto, který pomáhá připravit děti z ústavů na samostatný život, byl první svého druhu u nás. Stejnou problematiku podporuje i Nadační fond Albert, proto jej podpořil v rámci grantového programu S Bertíkem za dětským úsměvem.

Pět minut s paní Livii Klausovou
Nadační fond Albert dlouhodobě spolupracuje také s Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových. Obě organizace podporují vzdělávání sociálně znevýhodněných skupin. Projekt Startovné do života, který pomáhá dětem z dětských domovů postavit se na vlastní nohy, podpořil Nadační fond Albert částkou 1 212 097 korun. O rozhovor jsme požádali manželku prezidenta republiky, paní Livii Klausovou.

O pravdě a srandě s doktorem dobré nálady
Černokněžník cholesterol nebo růžový pan Cukrátko, bavič s kapkou maďarské krve i citlivý a zásadový táta tří dětí – to vše a ještě mnohem víc je herec Michal Gulyáš, autor a hlavní protagonista putovního divadelního představení „Zelenina s ovocem dají páku nemocem“, které v rámci projektu Zdravá Pětka podporuje Nadační fond Albert. Hravě a s vtipem ukazuje dětem přednosti ovoce a zeleniny a naopak vysvětluje, proč mají z jejich stolu zmizet cukrovinky a přesolené brambůrky. I když je představení plné interaktivních scének a chytlavých písniček určeno malým dětem, nachechtají se u něj i dospělí. I já jsem se takříkajíc za břicho popadala…